Personlig Rapport 2005 JHB

En högst personlig rapport från
Spinnel-Annas släktförenings
möte i Stor-Sandsjö under juli månad 2005

av

Jan Henrik Bergqvist

Detta skrivs strax efter hemkomsten från ett storslaget evenemang i Västerbottens vidsträckta skogar, där mellan 600 och 800 personer samlats till släktmöte i byn Storsandsjön, (20 kilometer norr om Vindeln och 70 kilometer norr om Umeå), en by där den färgstarka kvinnan Anna Spinnel bodde med sin man intill sin död den 19 mars 1812,  87 år gammal.

__________________________________________________________________________________________________________________________

 


Västerbottens-Kuriren ger bakgrunden:

”Anna föddes 1724 och var en ovanligt företagsam kvinna. Hon och hennes man bodde i Hjuken, men sneglade på att uppta ett nybygge i Storsandsjö. Det fanns det också andra bönder i Hjuken som var intresserade av, bland annat gästgivaren. När Anna fick höra att han gett sig iväg till landshövdingen i Umeå för att skaffa ”remissa” gav hon sig själv av till fots fast hon var långt framskriden i ett havandeskap. Hon hann upp gästgivaren i byn Hissjö och lyckades förmå en av bönderna i byn att locka med honom på ett bröllop och supa honom full. Under tiden fick hon skjuts till Umeå och företräde hos landshövdingen följande morgon. När hon kom ut med skriftligt löfte om nybygge mötte hon gästgivaren. Då vinkade hon stolt och sade: Nu har jag stöpt, nu får du baka.”

_  _  _

2005 hade det så ånyo gått ut en inbjudan till ett släktmöte. Förberedelserna var många. Släktföreningens styrelse hade flitig kontakt med släktingarna i Canada och i olika orter i USA. Intresset var påtagligt. Mellan 60 och 70 personer skulle komma från kontinenten i väster. Den 11 juli landar så ett flygplan från USA med ättlingar till Spinell-Anna. Hälften av dem stannar till i Stockholm några dagar. Jag var engagerad som guide och vi besökte Gamla stan, Kungliga Slottet, Riddarholmen, Regalskeppet Wasa, Skansen och slutligen Drottningholms slott under tre mycket varma och soliga dagar.

_  _  _

Med abonnerad buss for vi sedan norrut via Gamla Uppsala kyrka till Ångermanland, där vi passerade Ångermanälven på den nya mäktiga  Höga Kustenbron,  Sveriges egen Golden Gate-bro. Nära Nordingrå kyrka blev vi så inkvarterade i Kiörningsgården, en vacker, 100 år gammal bondgård,  som nu fungerar som pensionat med en härlig inredning som bidrar till en trevlig atmosfär. Middagen stod färdig när vi kom och spelmän underhöll oss. Jag hann till och med att dansa en vals kring matbordet med Hertha Eklund, en nyfunnen brylling. Nordingrå är skönt. Det är nästan obeskrivligt vackert med sina höga berg, djupa dalar, havsvikar och insjöar.

_  _  _

Är man i Nordingrå måste man ju besöka surströmmingens Mekka, nämligen Bönhamn. Från att ha varit en livfull plats är nu detta fiskeläge tystat. Strömmingen packas på annan plats. Nästa anhalt blev Mannaminne som inte går att beskriva, måste ses!

_  _  _

Väl framme i Umeå blev det så en välkomstceremoni på Västerbottens Museum. Alla långväga gäster fick sig en värdfamilj, en tröja och keps med Spinnel-Annas släktmötesemblem. Nästa evenemang gick av stapeln i byn Granö 15 kilometer väst om Vindeln – Granö Water Festival. Till strömningen av besökare var mycket stor, men tyvärr anslöt sig också några grå moln och ville med sitt regn deltaga i vattenfestligheterna. Jejja Sundström var entusiastisk konferencier, sångare och historieberättare. Det bjöds vattenanknutna tävlingar, servering av hamburgare, smörgåsar och kaffe med dopp. Här hittade jag den trevliga familjen Sylvia Åström, som naturligtvis var släkt, ja till och med brylling till mig! Avslutningsvis en enastående show på Vindelälven av en grupp unga vattenskidåkare vilka höll alla på gott humör. Hängbron över älven dignade under den entusiastiska publiken. På kvällen inbjöds till dans på en loge i närliggande Tegsnäset. Sylvia Åström med sin Uno och jag deltog från första dansen med aldrig slocknande danslust. Men var höll alla andra hus undrade vi.

_  _  _

Söndagen den 17 juli samlades vi alla till högmässogudstjänst i Vindelns ståtliga kyrka, som blev i det närmaste fullsatt. Gudstjänsten inleddes med att den unga kyrkoherden Marie-Louise Marsjögård tände ett ljus för vänorten Tjallna i Ryska Karelen (40 mil NO Wärtsilä). Delar av gudstjänsten genomfördes på engelska liksom psalmer sjöngs på båda språken. Efter kyrkobesöket uppsökte ättlingarna tidigare generationers gravar och intilliggande gamla kyrkan. Så transport med alla tillgängliga fordon till Storsandsjön, där allt var förberett. Förplägnad kunde inhandlas i ett stort matsalstält, tal och musik från flaket på en stor lastbil. Det var ett vimmel av människor! Man kunde också köpa den nyproducerade DVD-skivan, som ersätter den gamla boken om Spinnel-Anna, men nu innehåller skivan runt 18 000 namn och – uppdateringar är utlovade framöver när kompletteringar inkommit.

_  _  _

I detta vimmel hittades släktingar, nära och avlägsna. Jag hade redan tidigare hittat min syssling Maj Lundström och hennes dotter Carina. Majs mamma hette Hilma Sjöström (tabell 451 i boken) och var kusin till min mamma Siri och hennes syster Maj i Danmark. Hittade också flera bryllingar, för mig tidigare okända. Gamla fotografier togs fram och släktband klarades ut. Roligt och spännande. Solen flödade över oss denna dag, som naturligtvis innebar att det togs ett gruppfoto av oss alla ute på ängen, ett foto publicerat i Västerbottens-Kuriren måndagen den 23 juli 2005. Fotografen var upphissad av en traktors grävskopa.

_  _  _

Med Maj Lundström (nu 80 år) och dottern Carina med man åkte vi till gården Sjöbrånet i Norrliden (’Norrlia’), strax norr om Storsandsjön. Återseendet av den gård där min mormor Alma Sandström föddes i bagarstugan var kärt. Bagarstugan finns kvar och är nu inredd som sommarstuga åt Carinas syster Marlene. Det bjöds på kaffe och härlig kaka i köket, som jag minns från 1948  innehållit byns telefonväxel. Vi besökte även den nu öde gården Stockträskbrännan, där tre kusiner till min mamma bott och som jag besökte senast 1959. Det stocktimrade huset hade byggts av Maj Lundströms morfar. Nu är alla mammas 52 (!) kusiner borta. Så är tidens gång.

_  _  _

Mellan dagarna med gemensamma program var insprängt dagar för samvaro med värdfamiljerna. Jag hade ingen egentlig värdfamilj utan hade på egen hand ordnat logi i den relativt nybyggda med nu stängda sjukstugan i Vindeln. Dessa dagar utnyttjade jag genom besök bland annat på Brånet, den herrgård i Vindeln där mormor Alma växte upp. Orsaken till detta har sin egen historia.

 _  _  _

Alma Sandström föddes som 12:e barnet till Catharina Magdalena Pehrsdotter (tabell 1458 i Spinnel-Anna-boken) och Emanuel Nilsson Sandström, som var bonde. När Alma var blott 8 månader gammal dör hennes mor den 27 juli 1868 i hunger och tyfus. Två dagar senare dör hennes far av samma orsak. Storasyster Maria, 16 år gammal, bär då Alma 2 mil genom sten och moras till en morbror på Brånet i Degerfors by (nuvarande Vindeln). Alma får där ett fosterhem i denna storståtliga byggnad (28 fönster bara på framsidan av herrgården!), växer upp i en helt annan social miljö och jag har noterat på fotografier att hon fick flera nya klän-ningar varje år.

_  _  _

En dag bjuds jag av min syssling Margit Jonsson (84 år) (tabell 1458) att följa med henne, en svägerska och sonen Roland (läkare i Umeå) , upp till sommarstugan vid Aborrtjärn, egentligen på en ås i tallskogen mellan Aborrtjärn och Lillaborrtjärnen. Ett idylliskt ställe där mamma Siri och jag också var på besök 1973. När vi just utomhus dukat upp kaffebordet och börjat njuta kaffet så kommer en häftig vindstöt som förebådar väderomslag, men molnen ser inte särskilt oroväckande ut. Men ack vad vi bedrog oss. Ett skyfall kom, så vi brådstörtat fick ta skydd under tak och rädda vad som räddas kunde av kaffe och kakor. Blöta och tilltufsade i våra frisyrer njöt vi senare när solen kom åter.

 _  _  _

På kvällen ordnade Margit en liten improviserad middag hemma i köket i sin trevliga lägenhet, en måltid som avrundades med hjortron och glass. Det kunde inte ha varit godare! Till historien hör att Margits bortgångne make Allan Jonsson varit Vindelns stora entreprenör, som började med blott tomma händer, men med ideliga idéer och kraft, konstruerat timmerlyftkranar för att underlätta skogsbruket, grundat firman Cranab och senare företaget Indexator (som underleverantör till Cranab och Volvo) och därmed skapat många arbetstillfällen i bygden. Han belönades också slutligen med Kungliga Patriotiska Sällskapets stora kungliga guldmedalj att bäras runt halsen. En särskild bok om hans livsverk, ”Allan Jonsson, en VD i overall”, hann ges ut före hans bortgång.

_  _  _

Sista dagen för Spinnel-Anna-träffen blev tisdagen den 23 juli då vi hade picnic vid kvarnen nere vid de mäktiga forsarna i Vindeläven, som tack och lov inte byggts ut för något kraftverk. I dessa forsar  passerar 1100 m3 vatten varje sekund på sin väg mot Umeälven, Kvarken och Östersjön!! Vädret fortsatte att gynna oss. Det var mellan 25 och 30 grader – varför det blev nödvändigt med ett bad i älven på eftermiddagen. Skönt!

_  _  _

Vi samlades alla så småningom i mellanstadieskolans matsal, där träffen fick sin avslutning med ett varmt tack till Spinnel-Anna-föreningens styrelse och övriga medarbetare. Ordföranden Lennart Stensson ledde en trivsam sångstund och amerikadeltagarna sjöng för oss svenskar. Så skingrades vi under ivrigt pratande och kramande med förhoppning att ses igen vid nästa träff, som enligt planerna blir om fem år i South Dakota, USA.

_  _  _

Jag själv gjorde en avskedsvisit hos Margit Jonsson på tisdagskvällen. På onsdagen blev det för mig bussfärd i ett lätt regn till Umeå där jag bytte buss och fortsatte hem till Stockholm. Efter 11½ timme var jag hemma, full av intryck och minnen och naturligtvis en aning trött, men mycket nöjd med min händelserika resa till Västerbotten och min mormors hembygd.

_  _  _ 

Jan Henrik Bergqvist  © 2005

jan.henrik(a)telia.com

Hänvisningar

 

Spinnel-Annas släktförening

Ordförande, Lennart Stensson
Telefon: 090-77 18 70
lennart.stensson(a)spinnelanna.se

Sekreterare, Karl Markstrom
Telefon: 090-31967
karl.markstrom(a)spinnelanna.se

Registrering på DVD-skivan
Per-Anders Åström
Telefon: 070-663 13 48 (kvällstid)
webmaster(a)spinnelanna.se

Observera:

för ändring / tillägg på DVD-skivan måste eget tabellnummer från boken (eller nära anhörigs nummer samt släktrelation)  anges för att en korrekt registrering skall vara möjlig!

Priser:

DVD-skiva från 2005        300:- SEK

Spinnel-Anna-boken         300:- SEK                                           

T-shirt med emblem           100:- SEK

Mössa  med emblem             75:- SEK

Litteraturhänvisningar:

Spinnel-Annas släkt” av Alfred Zingmark, utgiven 1960;

n´Stark Nings Petter och hans ättlingar 1790-1989” släktbok sammanställd av Monika Gunnarsson, Märta Jonsson, Karin Nilsson, Henny Norgren och Enar Rudolfsson alla boende i Sjöbrånet, Norrliden, utgiven 1989;

Jonas Åströms dagböcker 1868-1891, bearbetad version av kvarvarande delar”, utgivare Vindeln-Ånäsets byalag, utgiven 1996;  *

Allan Jonsson – en VD i overall”, författare Owe Eliasson, utgiven 1998.


*) slutsåld

 

f JHB 2005-07-27 / Spinnel-Anna rapport, ver. III

Lämna ett svar