Umeå  2008-06-04

Här skiner solen från en klarblå himmel, det känns verkligen sommarlikt, men lite ovant att promenera omkring i shorts och badkläder i början av juni. Hoppas bara att vätan kommer snart, det är ju många platser där bönderna lider av torkan och där skogen brinner.

I släktföreningen går arbetet vidare med planeringen av släktresan till Canada och vi har fått in några offerter från reseföretagen. Likaså har vi fått information om att umeborna kan få bidrag från vänortsfonden under förutsättning att vi har ett kulturellt program i Saskatoon.

Jag redovisar här en summering av inkomna förslag och beräknad kostnad. Som ni ser är det billigare att bo i flerbäddsrum på hotellen. Priset är också beräknat vid ett deltagarantal på 50 personer. Flygpriset Canada tur och retur är i dag på ca 12000 kr. Till detta kommer nedanstående förslag från reseföretagen på ungefär samma kostnad (alltså totalt ca 24000 kr)

Dag 1             Saskatoon. Transfer till hotellet.

Dag 2             Sightseeing i Saskatoon, kulturellt program

Dag 3             Transfer till Melfort.

Dag 3-6         Med familjer i Melfort

Dag 7             Buss till Edmonton

Dag 8             Morgonshopping på West Edmonton Mall. Efter lunch fortsätter bussfärden mot Jasper i Klippiga Bergen. Vi tar en tur upp i bergen med Jasper tramway.

Dag 9             Åker vi söderut längs Icefield Parkway . Ett fantastiskt sceneri med blå-gröna sjöar och vita bergstoppar. Vi gör en tur med snövessla på Columbia Icefields och fortsätter sedan ner till Banff.

Dag 10           Åker mot Kemloops via Kicking Horse Pass, Rogers Pass och Glacier – and Yoho National Park. Passerar Mounasheebergen ner till Kamloops.

Dag 11           Vi lämnar cowboylandet och följer Thompson och Fraser River på dess vindlande färd ner mot kusten och Vancouver.

Dag 12           Sightseeing i Vancouver, en fascinerande stad. English bay, Gastown, Chinatown, Stanley Park mm. Eftermiddagen fri.

Dag 13           Antingen gör vi en resa med färja ut på Victoria Island och besöker Butchart Garden och sedan vidare till provinshuvudstaden Victoria. Alternativt göt vi en tur upp till Whistler och ser på platsen för vinterns Olympiska spel.

Dag 14           Heldag i Vancouver

Dag 15           Transfer till flygplatsen och dag 16 är vi hemma i Sverige

I priset för detta ingår bussresor, hotell, hotellfrukost. Lunch och middag bekostar vi själva.

Är vi 50 personer är grundpriset ca 12000 kr. Tillägg för enkelrum ca 5760 kr, prisreducering för tre i samma rum – 1240 kr; för fyra i samma rum – 1940 kr.

Det finns möjlighet att dela upp resan i en ”huvudresa” som då skulle inkludera Saskatoon och Melfort- dagarna, och ge en möjlighet att göra egna tillägg förutom Vancouver.

Meddela ert intresse av att delta huvudresan, Vancouverturen och era egna reseönskemål, så att vi får en uppfattning om hur många vi kan

bli och hur ekonomin för de olika alternativen blir. Som ni förstår är priset mycket avhängigt på deltagarantalet.

Vi har fortlöpande kontakt med Dale Malmgren och kommittén i Melfort. Den stora årliga mässan i Melfort är 19 – 22 juli, och jag har fått en

förfrågan om att hålla öppningsanförandet liksom jag gjorde 1985. Det innebär att vi bör komma till Melfort 18 juli.

Ankomst till Saskatoon och avresa från Sverige bör alltså bli 16/7. De föreslår också att vi borde tillbringa dag 6 i Saskatoon, det

finns så mycket att göra där, och sedan åka vidare mot Vancouver eller mot andra egna resmål.

Som ni ser är allt under planeringsfasen ännu, och era önskemål styr mycket av det slutliga upplägget!

När vi fått ett intresseunderlag kommer vi att ordna studiecirklar inför resan:

1. Canada historiskt och i dag.
  2. Sångkör
  3. Folkdans

För umebornas räkning kan vi alltså ansöka om kulturellt bidrag ur Vänortsfonden, summan är avhängig på program och antal deltagande från Umeå. Dale kommer att samordna med kommunledningen i Saskatoon.

Ni har väl inte glömt att delta i reselotteriet, där ni kan vinna en Canadaresa??

Glöm inte Picknic-dagen  i Fidodalen söndag 27 juli kl 13.00.

Färdbeskrivning från Umeå: Kör mot Röbäck och följ vägen mot Gräsmyr. När ni passerat Djäkneböle svänger ni höger vid skylt Degersjö 5.

Följ den vägen ca 4 km genom Bjensjö till ni ser en skylt ”Villes väg”. Mitt emot Villes väg svänger ni höger upp på en ganska dålig skogsväg.

Efter drygt en kilometer ser ni sjön och bilparkeringen. Ta med ”go-fika” eller något att grilla , badkläder osv. Det blir tid till samtal, lekar

och andra aktiviteter. Föreningen bjuder på korv att grilla.

Gå in på vår hemsida för att få fortlöpande uppdateringar om resan!

Hör av er till mig på valfritt sätt om hur ni vill göra!

Många varma Hälsningar

Lennart och styrelsen